فهرست محتوا
سیستم سازی فرآیندی ست که طی آن کسب و کار تا حدالامکان خودکار می شود، اتلاف وقت و انرژی به شدت کاهش می یابد، کارهای اضافه و تکراری حذف می گردد، و وابستگی کسب و کار را به یک شخص خاص، حتی اکثر فعالیت های مدیر کل مجموعه، از بین می رود. البته سیستم سازی و خودکارسازی فرآیندها در کسب و کار مبحث بسیار گسترده تری ست. این سری ویدیوها و مقالات با هدف آموزش کامل سیستم سازی به صاحبان کسب و کار منتشر می شوند.
کسب و کار ایده آل
با مجله کسب و کار نرم افزار پارس ویتایگر همگام شوید.
باید کسب و کار ایده آل خود را توصیف کنید. می خواهید چه کار کنید؟ احتمالا، برای بسیاری از افراد این اولین باریست که راجع به این موضوع فکر می کنند. به سوالات زیر پاسخ دهید:
کسب و کار شما چه کاری انجام می دهد؟
و هر چیزی که به ذهنتان می رسد را بنویسید، بدون فیلتر، بدون سانسور، بدون احتیاط.
کسب و کار شما چه اندازه ای خواهد بود؟
می خواهید یک شرکت غول داشته باشید؟ یا می خواهید یک کسب و کار با حداقل درآمد لازم بسازید؟ یا چیزی بین این دو؟ می خواهید با چند کسب و کار درگیر باشید؟ یا فقط یک کمپانی بزرگ می خواهید؟ این کمپانی چقدر بزرگ باید باشد؟
کسب و کار شما با چه محصولات و خدمات یا پروژه هایی شناخته شود؟
کسب و کار شما چه برتری و تفاوتی با رقبا دارد؟
در کسب و کارتان چه نوع مشتری هایی می خواهید؟
چه نوع مشتری هایی برای شما شادی و رضایتی که می خواهید در کار داشته باشید، به ارمغان می آورند؟ پاسختان نباید “همه” باشد، چون کسب و کاری که بدون مخاطب و بازار مشخص شروع به کار کند راه مشخصی پیش رو ندارد. پس از مشخص کردن بازار هدف، اقدام به طراحی پرسونای مخاطب کنید.
کسب و کار شما چقدر درآمد خواهد داشت؟
شما می خواهید چقدر درآمد داشته باشد؟ سودتان، یعنی پولی که به خانه می برید. می خواهید این کسب و کار چقدر پول برای شما بسازد؟
و کلید موفقیت در این بخش این است که کاملا صادق باشید. چیزی را بنویسید که خودتان می خواهید، نه آن چه که دیگران فکر می کنند باید بخواهید. نه آنچه که دوستانتان یا رسانه ها و شبکه های اجتماعی گفته اند.
می خواهید کسب و کارتان برای شما چه کند؟
فرض کنید همه چیز ممکن باشد، و بعد به این فکر کنید که چه می خواهید. آیا نمایی کاملا واضح و شفاف از کسب و کار ایده آلتان دارید؟ یا ایده هایی دارید اما صد در صد مطمئن و شفاف نیستید؟
مسئله اساسی اینجاست که اگر مطمئن نیستید کسب و کار ایده آلتان چه شکلی ست و چه چیزی می خواهید بسازید، چطور تشخیص دهید که چه زمانی موفق شده اید؟
مثل این است که یک مجسمه ساز باشید و بخواهید یک مجسمه بسازید، اما هیچ ایده ای ندارید که این مجسمه وقتی تمام شود چه شکلی می شود. هیچ ایده ای ندارید، اما شروع می کنید به ساختن، با این امید واهی که نتیجه خوب بشود.
این مجسمه ساز را با کسی که یک تصویر واضح دارد مقایسه کنید: وقتی کارم تمام شود، نتیجه به این شکل است. پس طبق همین تصویر پیش می روم.
کسب و کار شما، محصول شما
شما باید کسب و کارتان را به عنوان یک محصول در نظر بگیرید. یعنی بتوانید خود کسب و کار را نیز با قیمتی خوب بفروشید. برای نمونه، یک کسب و کار می خواهم که این مقدار درآمد برایم داشته باشد. می خواهم فقط این تعداد مشتری داشته باشد. نمی خواهم بیش از این تعداد ساعت در هفته کار کنم، و می خواهم یک فرد کاملا شایسته آن را اداره کند. یعنی باید این مقدار سود را داشته باشم تا بتوانم حقوق این فرد را بدهم.
در این فرآیند، شما دارید چیزی را می آفرینید.
مثل مک دونالد باشید
ری کراک، موسس مک دونالد، وقتی کارش را شروع می کند که مک دونالد را از برادران مک دونالد می خرد. ری کراک بنیانگذار اولیه مک دونالد نبود. برادران مک دونالد این کسب و کار را تاسیس کردند، اما آنها کسانی بودند که شِیک و همبرگر درست می کردند و چیزی از سیستم سازی در کسب و کار نمی دانستند.
ری کراک با یک چشم انداز مشخص وارد شد و به آنها گفت “کار شما جالب است. می توانیم فروشگاه های بیشتری باز کنیم. چطور است که بگذارید من این کار را انجام دهم؟”
برادران مک دونالد هم موافقت کردند و ری کراک تعداد بسیار زیادی شعبه مک دونالد تاسیس کرد.
ری کراک روز اول به مک دونالد نرفت تا برگر درست کند! او روز اول به مک دونالد نرفت تا در آن کار کند، بلکه با این هدف رفت تا بر روی مک دونالد کار کند، نه در آن. او می دانست که می خواهد یک پروتوتایپ فرانشیز بسازد. کسب و کاری که بشدت پولساز باشد و بتواند در سرتاسر دنیا آن را نشر دهد.
روز اول او نمی خواست به مک دونالد برود تا ببیند چطور می تواند یک همبرگر بهتر درست کند. او می خواست کاری کند که این کسب و کار توسط کسانی با تحصیلات بسیار کم پیش برده شود، آموزش بسیار ساده داشته باشد و بتواند به سادگی آن را شروع کند.
کسب و کار اصلی مک دونالد
مک دونالد در چه بیزنسی فعال است؟ تغذیه؟ خیر.
ملک و املاک.
و این فرانشیز ها راهی ست که پول لازم برای خرید املاک را دربیاورند و سپس از تمام این مستاجر ها پول اجاره بگیرند. مک دونالد تنها یک وسیله است.
هم زمان با ری کراک، کسان دیگری هم رستوران های همبرگر تاسیس کردند و هم زمان با او شروع به کار کردند و تا آخر عمرشان همان یک فروشگاه باقی ماندند. چون هیچ وقت برای یادگیری توانایی های کسب و کار خود زمان نگذاشتند. توانایی هایی که برای اداره کسب و کار لازم است.
چطور یک کسب و کار هدفمند بسازیم؟
عبارت های زیر را تکمیل کنید:
- هدف مالکیت کسب و کار من این است که …
- کسب و کار من به من این امکان را می دهد که … (از چه چیزی لذت ببرم؟ و توانایی انجام چه کاری را داشته باشم؟)
اگر همه چیز کاملا شفاف باشد، شاید نتیجه بگیرید که لازم نیست کسب و کار شما به آن بزرگی که فکر می کردید باشد، تا آنچه را که می خواهید به شما بدهد. چون تفاوت بسیار بزرگی وجود دارد بین این که می خواهید یک میلیون دلار در سال درآمد داشته باشید یا نیم میلیون، یا 10 میلیون. تفاوت در بهایی ست که باید بپردازید.
یعنی می خواهید شناگری باشید که در حد قهرمانی محلی باشد؟ یا برنده یک مسابقه استانی؟ یا می خواهید یک ورزشکار المپیکی شوید؟ بهای هر یک از اینها متفاوت است.
و بیشتر مردم، لزوما نمی خواهند المپیک را ببرند. اصل کار هدفی ست که شما دارید.
کار برای زندگی، نه زندگی برای کار
آیا به وضوح می بینید که کسب و کار فقط یک وسیله است که شما را به آنچه که می خواهید برساند؟ هیچ وقت قرار نیست تمام زندگی شما را ببلعد. مشکل اینجاست که بیشتر کارآفرینان توسط کسب و کارشان بلعیده می شوند.
کسب و کارشان همه چیز را می گیرد، با این که تنها یک وسیله است که آنها را از نقطه الف به نقطه ب برساند.
دیدگاه شما باید این باشد:
عاشق کارم هستم، اما می توانم کسب و کارم را بفروشم.
نه دیدگاه “کسب و کارم مثل بچه ام است، نمی توانم آن را بفروشم!”
به عنوان یک کارآفرین، شما همیشه می توانید بیافرینید. درست است؟ اما در چه صورت می توانید به این راحتی همه چیز را پیش ببرید و زندگی را فدای کار نکنید؟ در صورتی که سیستم سازی درستی داشته باشید. پیش از ایجاد کسب و کار باید بدانید چه “سیستمی” می خواهید بسازید، و پس از ایجاد کسب و کار باید سیستم سازی را برای حداکثر کردن بازده پیاده سازی کنید.
گام بعد و ادامه مقاله را می توانید در قسمت بعدی این سری مقالات مشاهده کنید.
مطالب خوبی منتشر می کنید. ممنون