فهرست محتوا
هزینه ای که صرف تبلیغات و بازاریابی می کنید، سرمایه گذاری ست یا هدر دادن سرمایه؟ هنری فورد معتقد است که اگر به منظور صرفه جویی در هزینه تبلیغات را متوقف کنید، درست مانند این است که به منظور صرفه جویی در وقت باتری ساعتتان را دربیاورید. یعنی تبلیغات یک نوع سرمایه گذاری تقریبا اجباری محسوب می شود. پس کسانی که طبق تجربه شخصی خود معتقدند “تبلیغات هیچ فایده ای ندارد و پول دور ریختن است” چطور به این نتیجه رسیده اند؟
پیشگیری از تبلیغات اشتباه
پاسخ سوال بالا ساده است. تبلیغات این افراد اشتباه بوده اند. این اشتباه می تواند در طراحی تبلیغ، نحوه ی ارائه ی آن، زمان ارائه، بازار هدف و فاکتور های دیگر تبلیغات بوده باشد. تبلیغی سرمایه گذاری ست که پیام درست را در زمان و مکان درست به مخاطب درست برساند.
از کجا باید بفهمیم فاکتور های تبلیغاتی صحیح برای ما کدام فاکتور ها هستند؟ پیش از هر چیز باید بازار هدف را مشخص کنید که با توجه به محصولاتتان مشخص می شود. اگر نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری داشته باشید می توانید طبق محصولات خریداری شده گزارشی از مشتریان بگیرید تا متوجه شوید کسانی که از یک محصول استقبال کرده اند بیشتر چه ویژگی هایی داشته اند.
فاکتورهای لازم
بارزترین ویژگی های این مشتریان، گروه هدف شما برای محصولات مشابه را به طور دقیق تر مشخص می کند. البته اگر با صنایع مختلف سروکار دارید می توانید گزارشی نیز طبق صنعت بگیرید تا متوجه شوید کدام صنایع بیشتر از شما خرید می کنند و بر کدام یک باید سرمایه گذاری بیشتری کنید. اگر معیار های دیگری برای دسته بندی مشتریان دارید، می توانید طبق آنها نیز گزارش بگیرید، تنها کافیست هر معیار به صورت یک فیلد در پروفایل مشتریان تعریف شده باشد. نحوه ی گزارش گیری به صورت زیر است:
فاکتور بعدی نحوه ی انجام تبلیغات است. نمایشگاه شرکت کنیم و غرفه بگیریم؟ یا به سراغ تبلیغات پیامکی برویم؟ کمپین های ایمیلی چطور؟ بروشور و تراکت چاپ کنیم؟ در خیابان های پرترافیک بنر و تبلیغات شهری داشته باشیم؟ تبلیغات کلیکی انجام دهیم؟ چه کنیم که بهترین بازده را داشته باشد و به قولی پول خود را دور نریزیم؟
اطلاعات ثبت شده، منبع امن شما
برای جلوگیری از اشتباه، باید از تجربه های دیگران و از تجربه های خود استفاده کنید. تجربه های دیگران در این حد به شما کمک می کند که متوجه شوید از کدام کانال چه انتظاری باید داشته باشید. اما جزییات دقیق و این که کدام کانال برای “شما” مناسب تر از همه است، چیزی ست که باید در تجربیات کسب و کار خود پیدا کنید. برای این کار، تمام تجربیات خود را در زمینه ی تبلیغات ثبت کنید.
اگر نرم افزار CRM داشته باشید این کار به صورت منظم، دسته بندی شده، تا حدی اتوماتیک و بسیار ساده تر انجام می شود.
پیگیری کمپین ها
مثلا برای یکی از محصولات جدید چهار مدل مختلف تبلیغات را آغاز می کنید: تبلیغات ایمیلی، تراکت، تبلیغات کلیکی، و شرکت در نمایشگاه به عنوان ویزیتور برای پخش کارت های ویزیت. در CRM چهار کمپین تعریف کرده و انتظارات از هر کمپین را در قالب هزینه ها، تعداد مشتریان و غیره در بخش مشخص شده در نرم افزار وارد می کنید. چیزی که باید حتما در بازاریابی در نظر داشته باشید، این است که حتی الامکان کمپین شما قابل پیگیری باشد تا بتوانید از آن بازخورد بگیرید. تعریف کمپین ها در CRM کار ساده ایست:
در تبلیغات آنلاین این کار بسیار ساده تر است. وقتی یک فرم خاص یا یک صفحه فرود (لندینگ پیج) خاص طراحی می کنید، سرنخ های وارد شده از این صفحه ها به طور خودکار با منبع مورد نظر شما در سیستم ثبت می گردند. در تبلیغات شهری و غیر آنلاین یا باید از سرنخ های جدید بپرسید که چطور شما را پیدا کرده اند و سپس منبع را در پروفایل آنها اضافه کنید، یا می توانید مثلا کد تخفیف خاصی روی تراکت ها بزنید که هر گاه کسی با استفاده از این کد خرید کرد، بلافاصله متوجه شوید تراکت شما را دیده است.
وقتی کمپین های شما به اتمام رسیدند، در هرکدام مقدار واقعی مشتریان به دست آمده و سایر فاکتور ها را ثبت می کنید تا متوجه شوید تا چه حد با انتظارات شما تفاوت دارند.
این نتایج بهترین کانال های بازاریابی شما را مشخص می کنند و اطلاعات ثبت شده تمام چیزی ست که برای تحلیل کمپین ها احتیاج دارید. شما می توانید یک گزارش تصویری خلاصه از بازده کانال های تبلیغاتی استفاده شده و این که از هر کانال چند سرنخ به سیستم شما اضافه شده روی صفحه ی اصلی (داشبورد) داشته باشید تا با یک نگاه بازده هر کانال را ببینید.
بار بعد که قصد داشتید یک کمپین طراحی کنید، می دانید سراغ کدام کانال ها بروید، چه مقدار بودجه تخصیص دهید، گروه هدف کمپین چه کسانی باشند و چه انتظاری از این کمپین داشته باشید. حتی ممکن است نتیجه بگیرید زمان تغییر استراتژی های بازاریابی شماست و بسیاری نکات را در مارکتینگ پلن سال بعد مدنظر بگیرید.