فهرست محتوا
کانال توزیع زنجیره ای از کسب و کارها یا واسطه هاست که از طریق آنها یک محصول یا سرویس به مشتری منتقل می شود. کانال می تواند عمده فروشان، خرده فروشان، توزیع کنندگان و حتی اینترنت باشد. کانال ها به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند: یک کانال مستقیم به مصرف کننده اجازه می دهد که از تولید کننده کالا را بخرد و در یک کانال غیرمستقیم مصرف کننده همان کالا را از یکی از عمده فروشان یا خرده فروش خریداری می کند.
در دانشنامه پارس ویتایگر بخوانید: CRM چیست؟
کانال توزیع به زبان ساده چیست؟
با مجله کسب و کار نرم افزار پارس ویتایگر همگام شوید.
کانال توزیع مسیری است که همه کالاها و خدمات باید برای رسیدن به مصرف کننده طی کنند. در مقابل، مسیر پرداخت را از مصرف کننده نهایی به فروشنده اصلی نیز توصیف می کند. کانال های توزیع می توانند کوتاه یا بلند باشند. طول کانال به تعداد واسطه هایی که برای ارائه یک محصول یا خدمات نیاز است بستگی دارد.
با این حال، کالاها و خدمات گاهی از طریق چندین کانال به مصرف کنندگان منتقل می شوند – ترکیبی از کوتاه و بلند. این کار تعداد راه هایی که یک مصرف کننده می تواند کالا یا سرویس را پیدا کند، افزایش می دهد. یعنی فروش بیشتر می شود. اما می تواند سیستم پیچیده ای نیز ایجاد کند که بعضی اوقات مدیریت کانال های توزیع را دشوار می کند. علاوه بر این، هر چه کانال توزیع طولانی تر باشد، ممکن است سود یک تولید کننده از فروش کمتر شود، زیرا هر واسطه برای خدمات خود هزینه دریافت می کند.
مدیریت کانال های توزیع چیست؟
مدیریت توزیع یک اصطلاح کلیدی است که به فعالیت ها و فرآیندهای متعدد مانند بسته بندی، انبارداری، زنجیره تامین و تدارکات اشاره دارد. نظارت بر حرکت کالا از فروشنده یا تولید کننده به نقطه فروش نیز تعریف دیگری از این مدیریت است.
مدیریت کانال های توزیع به زبان ساده
مدیریت توزیع موفق نیاز به مدیریت موثر کل پروسه توزیع دارد و برای موفقیت مالی و طول عمر مشتری و شرکت ها حیاتی است. هرچه شرکت بزرگتر یا تعداد نقاط تامین آن بیشتر باشد، بیشتر به اتوماسیون نیاز خواهد بود تا مدیریت پروسه توزیع صحیح انجام شود.
مدیریت توزیع مدرن چیزی بیش از انتقال محصولات از نقطه الف به نقطه ب است. مدیریت توزیع شامل جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات مرتبط نیز می شود که می تواند برای شناسایی فرصت های کلیدی برای رشد و رقابت در بازار استفاده شود. اکثر شرکت های پیشرو در حال حاضر از نیروهای توزیع خود برای دستیابی به اطلاعات بازار استفاده می کنند که در تعیین موقعیت رقابتی آنها حیاتی است.
دو نوع اصلی توزیع وجود دارد: توزیع تجاری (معمولا به عنوان توزیع فروش شناخته می شود) و توزیع فیزیکی، که بیشتر به عنوان لجستیک شناخته می شود. توزیع شامل عملکردهای گوناگون مانند خدمات مشتری، حمل و نقل، انبارداری، کنترل موجودی، عملیات حمل و نقل ناوگان خصوصی، بسته بندی، دریافت، برنامه ریزی محل ذخیره سازی و ادغام اطلاعات است.
هدف نهایی این است که بالاترین بهره وری را در ارائه به موقع و مناسب مواد خام، قطعات، محصولات ناتمام و کامل به دست آورید. برنامه ریزی توزیع فیزیکی باید با استراتژی کلی کانال هماهنگ باشد.
مدیریت کانال های توزیع در بازاریابی
بنیاد مدیریت توزیع به عنوان یک تابع بازاریابی این است که مدیریت توزیع در اکوسیستمی اتفاق می افتد که شامل در نظر گرفتن موارد زیر از آمیخته بازاریابی شود:
محصول: هر کالا یا سرویسی که به مشتری فروخته می شود
قیمت: ارزش محصول که تحت تاثیر خود محصول، استراتژی های سازمانی و رقیبان است
ترفیع: هر گونه فعالیتی که محصول را به مشتری معرفی کرده، یا آن را به یادش بیاورد
توزیع: به فرآیندی اشاره دارد که دسترسی محصولات را برای مصرف کنندگان نهایی یا کاربران تجاری در کانال های هدف تضمین می کند.
مدیریت توزیع موثر شامل فروش محصول شما در حین اطمینان از وجود محصول کافی در کانال ها، مدیریت تبلیغات در آن کانال ها و پاسخگویی به نیازهای متفاوت آنهاست. همچنین شامل اطمینان از کارآمدی زنجیره تأمین، پایین بودن هزینه های توزیع برای فروش محصول به قیمت مناسب، و در نهایت حمایت از استراتژی بازاریابی شما و به حداکثر رساندن سود می شود.
نرم افزار CRM و مدیریت کانال های توزیع
احتمالا تا همین بخش نیز موارد کاربرد CRM را متوجه شده اید. شما تمام تامین کنندگان، مشتری ها و سرنخ ها، محصول ها و سرویس های خود را در CRM ذخیره می کنید. یعنی تمام آنچه که در زنجیره ی تامین و کانال های توزیع وجود دارد در یک پایگاه داده ی واحد در دسترس شماست.
انبار شما در نرم افزار با توجه به فاکتورها و سفارش های خرید به طور خودکار به روز می شود. یعنی اگر در یک فاکتور ۵ عدد از یک محصول بفروشید، به محض صدور ۵ عدد از موجودی انبار شما کم می شود. البته می توانید مواد اولیه و محصولاتی را که از تامین کنندگان دریافت می کنید، با استفاده از گردش کار به صورت خودکار و یا دوره ای سفارش دهید.
مثلا اگر تعداد محصولی از ۱۵ کمتر شد پیامک و ایمیل سفارشی به تامین کننده، و رونوشتی به مدیر انبار و مدیر کل سازمان ارسال شود.
نوع توزیع را می توان در تعریف محصول مشخص کرد. یعنی فیلدی اضافه کنید که نوع توزیع در آن از یک لیست انتخابی، انتخاب شود. حتی تعداد توزیع کنندگان را نیز می توان در مشخصات محصول اضافه کرد.
با توجه به عواملی که در توزیع شما درگیر هستند، تعداد کانال ها و محصولات، و البته استراتژی سازمان، می توانید در هر بخش نرم افزار فیلد ها و گردش کارهای لازم را ایجاد کنید، تا نظارتی سازمان یافته و سیستمی بر کانال های توزیع خود داشته باشید.
به نظرم این مطلب مفیدی بود.
خسته نباشید مطلب کاملی بود. مراحل طراحی یک کانال توزیع به چه صورت هست؟
سلام همراه گرامی. برای طراحی یک کانال توزیع، مراحل زیر رو انجام بدهید:
تحليل نيازهاي خدماتي مشتريان،
تعيين اهداف كانال توزيع و شناسايي محدوديتها،
تعيين گزينه هاي موجود (كانالهاي توزيع موجود)،
ارزيابي گزينه هاي مختلف و انتخاب
عقد قرارداد و كنترل
سلام، ممنونم به خاطر مقاله خوبتون خیلی مفید و کاربردی بود
یه سوال دارم این که
کانالهای توزیع در کسب و کار ما چه نقشی را ایفا میکنند و چطور میتوانند به ما در رسیدن به هدفهامون کمک کنند؟
سلام وقتتون بخیر باشه خوشحالیم که این مقاله به شما کمک کرده
کانالهای توزیع در کسب و کار شما نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. آنها واسطهای هستند که محصولات و خدمات شما را از محل تولید به دست مشتریان نهایی منتقل میکنند. نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) نقش به سزایی در مدیریت کانال های توزیع دارد. با استفاده از این نرم افزار می توانید تمام تامین کنندگان، مشتری ها و سرنخ ها، محصول ها و سرویس های خود را در CRM ذخیره می کنید. یعنی تمام آنچه که در زنجیره ی تامین و کانال های توزیع وجود دارد در یک پایگاه داده ی واحد در دسترس شماست.
سلام یه سوال دارم منظور از شبکه توزیع چیست؟
سلام وقتتون بخیر باشه
شبکه توزیع: مفهوم شبکه توزیع یا شبکه توزیع کانالها و مسیرهایی است که محصولات یا خدمات را از تولیدکننده یا تامینکننده به مشتریان نهایی منتقل میکند. شبکه توزیع شامل تمام عوامل و واسطههایی است که در فرآیند توزیع محصولات و خدمات نقش دارند، از جمله تولیدکنندگان، توزیعکنندگان، عمده فروشان، خرده فروشان و سایر واسطهها و سیستمهای توزیع.
کانال ها توزیع چیست؟
کانالهای توزیع به راهها و مسیرهایی اشاره دارند که محصولات یا خدمات از تولیدکننده به مشتریان نهایی منتقل میشوند.
سلام
توزیع در بازاریابی به چه معناست؟
سلام وقت شما بخیر
در حوزه بازاریابی توزیع، به معنای فرآیند انتقال و توزیع محصول از تولید کننده به مشتری نهایی است و شامل تمام فعالیت ها و روش هایی هست که برای رسیدن محصول به مشتری نهایی انجام می شود. در واقع توزیع در بازاریابی کمک به ارسال محصولات در زمان و مکان مناسب می کند.
سلام یه سوال دارم توزیع چیست؟
سلام، از این که این مقاله را به طور کامل خواندید از شما سپاس گزاریم
توریع، به فرایند انتقال کالا و خدمات به دست مشتریان برای استفاده و یا مصرف گفته می شود. این فرایند به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود. در واقع مصرف کننده کالا را یا به صورت مستقیم از تولید کننده می گیرد یا از طریق یک واسط خدمات و یا کالا را دریافت می کند.
سلام وقت شما بخیر باشه
چگونه میتوانیم کارایی کانالهای توزیع در کسب و کار خود را بهبود بخشیم؟
سلام وقت شما هم بخیر
بهبود عملکرد کانال های توزیع در کسب و کار نیازمند درک عمیق از تمامی عوامل موثر بر توزیع و انجام تغییرات استراتژیک برای بهینهسازی عملکرد است.
در زیر لیستی از عواملی که برای افزایش کارایی عملکرد توضیح ضروری هست را ذکر می کنم
1-بررسی و تحلیل دقیق جریان کاری و شناسایی نقاط ضعف و قدرت
2- پیادهسازی سیستمهای اتوماسیون برای کاهش خطاهای انسانی
3- برقراری ارتباطات شفاف و موثر با تأمینکنندگان، توزیعکنندگان و مشتریان
4- آموزش نیروی انسانی
و ……
سلام!
میشه لطفاً انواع کانالهای توزیع رو نام ببری؟
سلام وقتتون بخیر،
کانالهای توزیع به روشهای مختلف انتقال محصولات از تولیدکننده به مصرفکننده گفته میشود. چندین روش برای این کار وجود دارد:
توزیع مستقیم: محصولات مستقیماً از تولیدکننده به مصرفکننده نهایی میرسند.
توزیع غیرمستقیم: شامل واسطههایی مانند عمدهفروشان میشود.
توزیع چندکاناله: استفاده ترکیبی از کانالهای مختلف توزیع.
توزیع الکترونیکی: فروش محصولات از طریق فروشگاههای آنلاین و اینترنت.
با آرزوی موفقیت.