مزایا و معایب دورکاری

بررسی مزایا و معایب دورکاری پرسنل

در مقاله ی قبل 11 نرم افزار دورکاری کاربردی در زمان تعطیلات را معرفی کردیم. در این مقاله

در مقاله ی قبل 11 نرم افزار دورکاری کاربردی در زمان تعطیلات را معرفی کردیم. در این مقاله به بررسی مزایا و معایب دورکاری برای پرسنل ، سازمان و به تبعات اجتماعی  دورکاری می پردازیم.

در این مطلب خواهید خواند که:

مزایای دورکاری چیست؟

با مجله کسب و کار نرم افزار پارس ویتایگر هم‌گام شوید.

مشخصاً دورکاری از مزایا و معایب خاص خود برخوردار می باشد که در این بخش به مزایای این شیوه ی انجام کار پرداخته می شود.

مزایای دورکاری

آیا تمایل دارید بصورت رایگان از نرم افزار CRM استفاده نمایید؟ استفاده از نرم افزار CRM بصورت رایگان

به طور کلی مزایای دورکاری از ابعاد گوناگونی برخوردار است و در واقع هم کارفرما، هم کارمند و هم محیط اجتماعی و اقتصادی را منتفع می سازد. به این ترتیب که:

مزایای فردی دورکاری برای کارمندان

استقلال:
استقلال احتمالاً آشکارترین مزیت دورکاری است. در این روش آزادی در برنامه ریزی برای زمان انجام کار افزایش یافته و فرد را قادر می سازد که برنامه ای منعطف برای فعالیت های خود ریخته و زمان بیشتری برای لذت بردن از زندگی داشته باشد.

برای اغلب افراد، دورکاری می تواند فرصتی بی نظیر برای تعادل در زندگی حرفه ای و خانوادگی باشد، که حقیقتاً از اهمیت بسیاری برخوردار است.

همچنین این مزیت امکان بکار گیری شیوه ای مختلط را برای کارمندان فراهم می سازد. به این ترتیب که فرد می تواند روز کاری خود را از خانه ی خود شروع کرده و در ساعاتی که ترافیک کمتری در شهر وجود دارد به محل کار خود برود. و یا حتی فرد می تواند وظایف خود را در پارک، فرودگاه و یا در ساحل انجام و پیگیر امور باشد.

علاوه بر این، به لطف این مزیت شما می توانید از حضور بدون بازده در محیط کار خود جلوگیری کنید؛ بدین معنا که شما می توانید با بکار گیری این شیوه زمان های بکاری خود را در محل کار خود به حداقل برسانید.

وقت آن رسیده است تا کسب و کارتان را متحول کنید. دانلود رایگان کتاب 103 مزیت نرم افزار CRM در کسب و کار

صرفه جویی در هزینه های عبور و مرور:
افراد در شهرهای بزرگ و حتی شهرهای کوچک، روزانه برای رسیدن به محل کار خود ملزم به صرف چندین ساعت هستند. این در حالی است که اگر شما الزامی برای حضور در محیط کار نداشته و می توانید پیگیر وظایف خود در خانه باشید، با بکارگیری روش دورکاری می توانید در وقت زیادی که امکان صرف آن برای امور دیگر وجود دارد، صرفه جویی کنید. علاوه براین شما می توانید در هزینه های مسافرتی نیز صرفه جویی کنید، همان طور که می دانید هم وسیله نقلیه شخصی و هم حمل و نقل عمومی هزینه بر هستند، اما با اتخاذ این روش می توان استراس را کاهش داد و از آلودگی های محیط کم کرد و به طور کلی به گونه ای عمل کرد که حساب بانکی، سلامتی و سیاره ی ما از ما سپاسگزار باشند! (این مزیت شامل کارفرما، محیط اجتماعی و اقتصادی نیز می شود)

بهبود قطعی نظر کارمندان نسبت به کارفرما و محل کار خود:
به طور کلی ارزیابی فرد از شغل، محل کار و کارفرمای خود و اثرگذاری این ارزیابی بر نحوه ی عملکرد فرد، امری معمول است. از این روی در شیوه ی دورکاری که امکان مدیریت زمان به هنگام بروز اتفاقات غیرقابل پیش بینی (به عنوان مثال: شیوع ویروس کرونا)، بر عهده ی فرد بوده و امکان برنامه ریزی آزادانه را برای انجام وظایف کاری فراهم است؛ با امکان حضور در خانه و مراقبت از خانواده توأم شده و قطعاً به اثرگذاری مثبت بر نظر کارمند نسبت به کارفرما منتج می شود. لازم به ذکر است که نظر مثبت کارمند نسبت به شغل و کارفرمای خود باعث اشتیاق نسبت به انجام وظایف و وفاداری به سازمان می شود (این مزیت از بعد سازمانی نیز صادق است).

 

امکان افزایش بهره وری:
مزیت های نهفته در این روش انجام کار، اغلب موجب بهبود شرایط روحی و کاری افراد شده و در صورت بکار گیری این روش با ساختاری درست، امکان افزایش بهره وری بالا می رود. اگرچه در شیوه ی دورکاری هیچ قانون سخت گیرانه ای نیست، اما معمولاً برای رسیدن به نتیجه ی بهتر در این شیوه، پیشنهاد می شود فعالیت ها به صورت هدف محور انجام شوند تا امکان ارزیابی عملکرد برای کارمند و کارفرما فراهم گردد (این مزیت برای کارفرما هم لحاظ می شود).

امکان بکارگیری نیروی کار با معلولیت های مختلف:
از مزیت های دیگر این شیوه می توان به بکارگیری نیروی کار با معلولیت های فیزیکی اشاره کرد. این روش برای افرادی که برای انجام کار نیازمند شرایط خاص محیطی بوده و در فضای کاری این شرایط برای آن ها فراهم نیست، می تواند یک فرصت قلمداد شود.

جذب استعداد های مختلف در نقاط دور و نزدیک:
با بکارگیری این روش امکان استخدام شدن برای افراد ساکن در حومه ی شهر و یا حتی نقاط دورتر و یا حتی استفاده از استعداد های خاص در نقاط مختلف برای کارفرمایان را فراهم می سازد.

کاهش احتمال بیماری و مصدومیت:
همان طور که پیش تر اشاره شد، این روش میزان استرس افراد را کاهش داده و همچنین باعث می شود افراد کمتر در معرض ابتلا به بیماری های واگیر و مسری قرار گیرند. این در حالی است که زمان برای انجام فعالیت های فیزیکی و ورزشی افزایش یافته و امکان مواجه به مخاطرات شغلی و فیزیکی کاهش می یابد. نکته ی دیگر این که در صورت ابتلا فرد به بیماری، به دلیل امکان انجام امور از راه دور، زمان تلف شده در بازه ی بیماری کاهش می یابد.

مزایای سازمانی دورکاری برای کارفرما

همان طور که اشاره شد برخی از مزیت های این شیوه ی انجام کار میان سازمان و کارمند و یا حتی محیط مشترک است. اما به طور مشخص این روش:

باعث حفظ کارکنان خاص برای سازمان می شود:
چرا که این شیوه منعطف بوده و از قابلیت انطباق با شرایط کارمندان برخوردار است و از این طریق می تواند نظر کارمندان را جلب کند.

افزایش بازگشت سرمایه و کاهش سرویس های اداری و هزینه های سربار:
در واقع این روش منجر به کاهش هزینه های زیرساختی می شود که در طولانی مدت کاملاً محسوس است. از مزایای این روش صرف هزینه های در نظر گرفته شده برای محل سازمان و مخارج روزانه مثل مصرف برق، گرمایشی، تجهیزات رایانه ای و غیره برای امور دیگر مانند خرید یک یخچال پر از خوراکی های خوشمزه است!

کاهش نرخ خروج از خدمت و امکان استفاده از ظرفیت های بین المللی:
همان طور که این روش برای افراد با استعدادهای مختلف اما دور از محل کار یک فرصت محسوب می شود، برای کارفرمایان نیز یک مزیت واقعی می باشد. چراکه از این طریق کارفرمایان می توانند از استعداد افراد بهرمند شده و با برخورداری از سیستم مدیریت منعطف امکان ریزش نیرو را کاهش دهند.

از جمله موارد دیگری که می توان به آن ها اشاره کرد:

  • کاهش میزان غیبت کارکنان
  • انعطاف بر اساس شرایط محیطی
  • خدمت رسانی بیشتر و بهتر به مردم

– افزایش بهره وری است: چرا که همان طور که در بالا هم اشاره شد، زمان رفت و آمد صرف انجام کارها شده؛ از شلوغی و شایعات سازمانی کاسته می شود؛ غیبت و شیوع بیماری کم می گردد و از ایجاد وقفه های ناشی از محیط و فضای سازمان در کار جلوگیری می شود.

مزایای اجتماعی و اقتصادی دورکاری

به طور موردی این موارد عبارتند از

  • کاهش حجم ترافیک
  • کاهش آلوذگی
  • ایجاد فرصت های شغلی بیشتر و ابزار کارمندیابی مناسب تر
  • انعطاف پذیری در انتخاب کارمند
  • کاهش تقاضای زمین و ساختمان و اجاره ی محل
  • بهبود کیفیت زندگی
  • اصلاح اقتصادی
  • کاهش میزان عدم حضور در کار

معایب و چالش های دورکاری چیست؟

معایب دورکاری

همان طور که مزایای این روش از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفت، معایب آن نیز در ادامه بررسی خواهند شد:

معایب فردی دورکاری

در برخی مواقع امکان به پایان رساندن کار برای فرد وجود نداشته و شاید باعث مشکل شود:
گاهی کنار هم قرار گرفتن زندگی کاری و شغلی در یک محیط، باعث ایجاد دشواری در تفکیک آن ها از یکدیگر می شود. از این روی پیشنهاد می شود که یک فضای خاص برای انجام امور کاری در خانه تعریف شود که به عنوان مثال به هنگام خوردن شام غذا بر روی صفحه کلید ریخته نشود.

ممکن است سطح کیفی عملکرد کاهش یابد:
به طور کلی کنترل کمیت و کیفیت هر شغل، بسته به ویژگی های شغلی متفاوت است و در این روش تا حدی دشوار می باشد از این روی ممکن است در بازه های مختلف بهره وری فرد کاهش و یا افزایش یابد. اما همان طور که پیش تر اشاره شد بهتر است برای این موضوع برنامه ریزی هدف محور انجام شود.

ممکن است افراد وفاداری لازم به سازمان را نداشته باشند:
اگرچه در بالا ذکر شد که منعطف بودن سیستم می تواند موجب اشتیاق در کارمندان شده و میزان وفاداری در آن ها را افزایش دهد اما، انجام وظایف در خانه، گاهی با احساس ترد شدن و خارج شدن از تیم کاری همراه بوده و باعث می شود که فرد در تحقق اهداف شرکت و تجاری و مشکل روبه رو شود. اما ابزارهای مختلفی برای رفع این احساس طراحی شده است که در ادامه به آن ها می پردازیم.

احتمالاً برای کارمند هزینه های اضافی ایجاد می کند:
همان طور که در مزایای این روش برای کارفرما گفته شد، با انجام وظایف در خانه توسط کارمند در بسیاری از هزینه های سربار، خدماتی و غیره سازمانی صرفه جویی می شود. اما بخشی از این هزینه ها و نه همه ی آن ها بر عهده ی کارمند قرار می گیرد. به عنوان مثال در مقایسه با قبل از آوردن وظایف کاری به خانه، مصرف برق کمتر بوده و هزینه ی کمتری صرف می شده است.

در کنار این موارد می بایست:

  • کاهش ارتباط اجتماعی و شغلی
  • نگرانی از عدم پیشرفت و ارتقای شغلی
  • عدم تناسب شرایط دورکاری با ویژگی های شخصیتی برخی افراد
  • نداشتن توان فنی برای تجهیز و نگهداری از برخی تجهیزات اشاره نمود.

معایب سازمانی دورکاری

به طور خلاصه در این روش سازمان ها با چالش حفظ امنیت اطلاعات خود روبه رو هستند. همچنین برخی از مدیران به دلایل مختلف من جمله سختی کنترل و نظارت بر نحوه ی عملکرد کارمندان، برای بکارگیری این روش مقاوت می کنند.

شناسایی نیروی کار مناسب با روش دورکاری و هزینه های مربوط به فراهم سازی بستر انجام این شیوه و علاوه بر آن مشکل دسترسی به کارمندان در زمان های فوریتی، از چالش های دیگر این روش برای سازمان ها می باشد.

همچنین برخی از سازمان ها هستند که فرهنگ شان تحت هیچ شرایطی با شیوه ی دورکاری هم خوانی نداشته و حتی لازمه ی انجام اکثر وظایف تعریف شده در این سیستم، حضور در محیط کار می باشد.

اما نگران نباشید، بسترهای نرم افزاری بسیاری از این نگرانی ها را رفع و مسیر را برای دورکاری پرسنل هموار می سازد. در ادامه بهترین ابزارهای مورد نیاز برای دورکاری را به شما معرفی می کنیم.

معایب اجتماعی دورکاری

از منظر اجتماعی نیز اتخاذ این شیوه و نبود بسترهای فنی و قانونی و همچنین فرهنگی و اجتماعی باعث ایجاد چالش برای جامعه می شود.

منابع:

همین حالا بصورت کاملا رایگان، نرم افزار CRM را آزمایش کنید: استفاده از نرم افزار CRM بصورت رایگان
    1. نویسنده:

ثبت دیدگاه